Kategoriarkiv: Hem/inredning

Tidig julklapp

blogg20161217_4

blogg20161217_5

Så fick fåglarna en tidig julklapp. Ett nytt fågelbord som går att fylla med massor av frön. Det har ett skymningsrelä, så när mörkret faller tänds det upp. Kanske var det även en tidig julklapp till mig för att få lite extra ljus nu när snart snön är borta igen. Det ser ut att bli en grå och isig jul här. Så lite extra ljus i mörkret skadar inte.

blogg20161217_2

blogg20161217_1

blogg20161217_3

 

Befrielse

Tänk vad skönt det kan vara att komma iväg till tippen och bli av med massa skrot. Avloppsbrunnen har stått i över ett år, gräsklipparen i flera månader och diskmaskinen (som inte syns) bara i några veckor. Jag får en oväntad lucka idag och passar på att åka iväg med släpkärran som är fylld av skrot. Fortfarande finns massor kvar i stallet men det är betydligt enklare att transportera än detta.

blogg20161125

Höstbukett

blogg20161022_7

Är det sommarens sista bukett? Eller är det en höstbukett? Eftersom jag inte kommer någonstans nu när Maggan bär fåntratten så kan jag inte köpa fina blommor att sätta på köksbordet. Tur att det ännu finns lite fint kvar att plocka in. Solhatt och kantnepeta blev en fin kombo.

blogg20161022_8

blogg20161022_9

 

Fina priser

På Norska specialutställningen är det generöst med priser. Varje Ck genererar ett fint ölglas. Ett HP genererar ett snapsglas. BIR-placeringar generar stora fina glas.

Det här lilla glaset vann vovvarna när de fick HP i uppfödargrupp.

Det här lilla glaset vann vovvarna när de fick HP i uppfödargrupp. Det låga glaset bakom är Everths för reservcertet. Det höga glaset är ett ck-glas.

Det är fint med logotypen.

Det är fint med logotypen på dem.

För BIR-veteran och BIR-Bruks delades de så här fina små skålar ut.

För BIR-veteran och BIR-Bruks delades de här fina skålarna ut.

Det blev en fin liten samling i bokhylla. Extra bonus var att jag nu blev tvungen att städa ur och damma.

Det blev en fin liten samling i bokhyllan. Det högsta är en vas som Everth vann när han blev BIR. Extra bonus var att jag nu blev tvungen att städa ur och damma i hyllan.

Maaaaaaggan!

Varje morgon efter att jag har bäddat sängen brukar Maggan hoppa upp och ”rätta till” det. Det innebär att kuddar och lakan ska rivas upp. Maggan tycker det här är jättekul så jag har låtit henne hållas. Så en morgon så hör jag hur hon leker i sängen, sen kommer hon ut till mig där jag förbereder hundarnas frukost. Hon är är väldigt ”fjunig”. Duntäcket! Jag minns hur det såg ut efter att Cémbra slet sönder en dunkudde. Det här är värre. Det går inte att föreställa sig hur mycket dun det är och hur svårt det är att få bort.

blogg20160514_1

Maggan har slitit bort stora stycken ur täcket, allt har skett på mindre än en minut. Jag försöker förgäves göra någon slags räddningsaktion men inser snart att det är omöjligt. Allra helst som det är ett högkvalitativt duntäcke, inte en fjäder. Alla de små små dunen som bara flyger omkring precis överallt. Det är helt omöjligt att försöka få tillbaka något av dunet som åkt ut ur täcket.

blogg20160514_2

Lakan, överkast, allt som varit i närheten måste skakas ur och dammsugas. Efter att jag skakat överkastet ser det ut så här utomhus, nästan som om det hade snöat.

Det är bara att köpa nytt täcke. Jag har ingen lust att köpa billiga dunprodukter Jag har har hört allt för många historier om hur de stackars fåglarna behandlas för att det ska bli billig produkter eller kopior av märkesvaror. Någon berättade om en dunjacka,en fjällrävenkopia, som de köpt billigt i Kina eller Thailand. Funktionen fanns inte alls, och det visade sig att dun och fjädrar till stor del var blodiga. Fjällräven är en av de företag som är noga med var och hur dunet i deras produkter kommer ifrån. Dessutom är det fantastisk kvalité och funktion på deras produkter. Så köp inte en kopia utan köp originalet. För fåglarnas och miljöns skulle.

Jag försöker sätta mig in i duntäckesvärlden. Inte alldeles lätt. Till slut fastnar jag för Dunbutiken. De har dessutom ett erbjudande med väldigt bra rabatt. Så jag nappar. När jag ska beställa på nätet funkar inte rabattkoden. Suck, jag blir tvungen att ringa. Jag förväntar mig ett svar med att ”typ den gick ut, den gäller inte längre”. Det blir precis tvärtom. ”Oj. det löser vi, självklart ska du få rabatten. Tack för att du ringde och berättade. Det är så bra när kunder gör det.” Så innan samtalet är avslutat funkar rabattkoden på min beställning.

blogg20160514_4

Kudde och täcke från Dunbutiken. Lakanen hittade jag på Mio.

Redan nästa dag kan jag hämta ut produkterna. De ligger i så fina påsar. I paketet ligger dessutom ett erbjudande med en väldigt bra rabatt om jag handlar igen. Jag tycker det är så roligt när jag stöter på företag som har hög kvalité och sätter kunden i centrum. Det är inte alltid så. Jag ligger till exempel just nu i tvist med min teleoperatör och där går det inte lika smidigt. Trots att det är de som månad efter månad gjort fel.

blogg20160514_3

Ny kudde och nytt täcke. Maggan får inte längre leka i sängen, hur roligt hon än tycker det är. Det blir lite för dyrt för mig att ta konsekvenserna av det. Fast visst händer det att någon av vovvarna hoppar upp i sängen. Det är ok bara de inte river runt med täcken, kuddar och överkast. Maggan har en fin bädd hon sover på varje natt. Hon har har också en mjuk bädd i bilen. Hon har aldrig tidigare förstört något. Så för mig var det oväntat att hon skulle förstöra så mycket på så kort tid.

Och än idag, flera dagar efter incidenten, flyger det små dun runt i huset, var och när du minst anar det.

Julgrupp?

Igår hade jag tänkt köpa en amaryllis som snittblomma, eller kanske en julgrupp. Jag hade ett tillgodokvitto i blomsteraffären som snart skulle gå ut. Det fanns väldigt mycket fint att välja på men jag fastnade för den här.

blogg20151219_1

Den stod bland julgrupperna. Fast egentligen finns det inget juligt alls över den. Kanske var det därför jag totalt föll för den. Så den fick följa med hem istället för en julblomma. Naturligtvis hade också expediten rätt, jag kommer ha glädje av den så mycket längre än en vanlig julgrupp.

blogg20151219_2

Ekollon

Jag skulle vilja lyckas med att få ett ekollon att bli en sån där liten fin ekplanta. Så där fina som de alltid är i vasen från Svenskt tenn.

Det ska vara bäst att plocka dem i oktober. Sagt och gjort. Jag gav mig ut på jakt i slutet av oktober. Det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort. Inga ekollon satt kvar på träden. På marken var de som bortblåsta.

Till slut lyckades jag hitta några under en och samma ek. Jag tittade under många ekar.

blogg20151109_3

Nu har jag försökt att få dem att gro enligt konstens alla regler. Det kan ta tid men jag börjar inse att det inte kommer bli någon ekplanta här.

blogg20151109_2

Om de mot förmodan skulle gro kommer jag köpa den fina vasen hos Svenskt Tenn. Om inget händer, ingen vas.

blogg20151109_1

Jag lovar att lägga ut bilder om det skulle hända något. Allra helst skulle jag vilja lägga ut bilder på vasen med en liten ek i.

Första semesterdagen

Tillbringas med ett besök i Uppsala. Störst tid spenderas på Ikea. Idag köper jag faktiskt inte mycket trots att jag bara åker dit max en gång om året. Det blir mest praktiska saker som jag kommer använda dagligen. Jag tror faktiskt aldrig jag klarat mig så billigt undan på Ikea som idag. Kvittot var på under 500 kronor. Något onödigt går det väl knappast att låta bli att köpa på Ikea. Antingen för att det är så billigt eller bara för ett det är en rolig sak.

Dagens mest onödiga inköp blir den här dalahästen i metall. Nu råkar jag gilla dalahästar och den har blev då förstås fullkomligt oemotståndlig.

Dagens mest onödiga inköp blir den här dalahästen i metall. Nu råkar jag gilla dalahästar och den har blev då förstås fullkomligt oemotståndlig.

Eftermiddag gör byter jag ut en av de trasiga sektionerna i hundgården. Det är fler som ska bytas men nu har jag börjat. Att reparera hundgården och hundkojor är ett av semesterns projekt.

Till vänster ny sektion, till höger gammal.

Till vänster ny sektion, till höger gammal.

Everth är nog inte helt oskyldig i vad gäller att ta sönder sektioner. När de hoppar mot gallret släpper det från ramen. Här är han bakom den nya sektionen.

Den helt urfällda Everth är nog inte helt oskyldig i vad gäller att ta sönder sektioner. När de hoppar mot gallret släpper det från ramen. Här är han bakom den nya sektionen. Eftersom det var i Everths hundgård jag satte in den nya sektionen övervakade han förstås arbetet noga.

Det går faktiskt lättare än vad jag tror att byta ut den här sektionen. Så för mig var det här en bra första semesterdag. Ett besök på Ikea avklarat och reparation av hundgården påbörjad. Check!

Gråa skyar

Hela natten blåste och regnade det. Halva dagen har regnet vräkt ner. Till slut upphörde äntligen regnet. Dagen blev ändå lika grå. Jag lyckades peta bort ett par stenar ur gräsmattan som jag alltid lyckas köra i med gräsklipparen. Dessutom har jag lyckats städa bort en del inomhus, men det finns massor kvar. Jag borde slänga mer. Varför är det så svårt att slänga saker ibland?

Både i morse och nu ikväll var det så grått och mörkt ute att jag tände ljus inomhus. Det är ändå ganska mysigt att få tända ljus.

Mina fina lyktor som Birgitta Sandin gjort. En har jag fått av rasklubben som tack för arbetet med Säsongsboken. Den andra vann Io i höstas i Tånga-Hed.

Mina fina favoritlyktor som Birgitta Sandin gjort. Den röda har jag fått av rasklubben som tack för arbetet med Säsongsboken. Den blåa vann Io i höstas i Tånga-Hed.

blogg20150327_2

blogg20150328_3

Det går framåt

Nu börjar de nya hundgårdarna se ut som hundgårdar. Det tyngsta jobbet är nu gjort. Det som återstår är att göra upphöjda liggplatser under tak, sol/vindskydd, vattenhinkar och lite annat. Två nya kojor behövs också. Det har varit mycket jobb och det har tagit sin tid.

Totalt blir det fyra nya hundgårdar. En är klar sedan tidigare. Där bor Berit och Britta.

Totalt blir det fyra nya hundgårdar. En är klar sedan tidigare. Där bor Berit och Britta. De fellevererade gruset som jag fick behålla använder jag i gångarna mellan gårdarna. De är något slags bergskross/stenmjöl och funkar inte i rastgårdarna. I gången funkar det däremot riktigt bra.

dff

De två som jag slitit med i sommar är nu nästan helt klara.

I den här valde jag att sätta en extra grind emellan de två gårdarna. Då kan de två hundgårdarna förvandlas till en stor bara genom att jag ställer upp grinden.

Jag har satt en extra grind mellan de två gårdarna. Då kan de två hundgårdarna förvandlas till en stor bara genom att jag ställer upp grinden.

En koja är redan på plats men det ska bli fler.

En koja är redan på plats men det ska bli fler.