Kategoriarkiv: Träning människa

Powerfrukost

Igår morse var det dags för en ”Powerfrukost”. Det kan man förstås fråga sig vad det är. I det här fallet var det först löpträning med Malin Ewerlöf och Petra Månström. Följt av en frukost med föreläsning av Jackie Kothbauer.

07:00 träffas ett gäng morgonpigga löpare på Urban Dehli på Sveavägen. Därifrån tar vi oss tillsammans upp till Johannes Kyrkogård för att träna löpning ”mitt i stan”. Malin drillar oss i löpskolning och löpteknik.

Malin och Petra.

Malin och Petra.

blogg20161019_2

Malin går igenom teknik, vad är viktigt att tänka på vid löpning.

Malin går igenom teknik, vad är viktigt att tänka på vid löpning.

Därefter blir det 15 sekunders intervaller, 5 stycken med 15 sekunders vila är ett set. Totalt kör vi tre stycken set. Jag trodde det skulle kännas tungt och segt så tidigt på morgonen, men det går förvånansvärt lätt. Största anledningen är säkert den härliga gruppen av glada och pigga löpare. Allra mest beror det på Malin som hela tiden är med oss och peppar. Passet går fort och det är dags att ta sig tillbaka för frukost och föreläsning.

blogg20161019_4

Där väntar en god frukost och en mycket intressant föreläsning om det egna varumärket. Jackie har mycket nyttigt och användbart att dela med sig av. Vad vill du nå, vad är syftet och vad gör du för att lyckas. Hur framställer du sig själv? Hur bygger du ditt varumärke? Hon betonar att det är viktigt att misslyckas för det måste man göra. Det är bara att resa sig och fortsätta. Fylld av härlig ny energi är det dags att gå till jobbet.

blogg20161019_5

Jackie hade mycket bra saker att dela med sig av.

Jackie hade mycket bra saker att dela med sig av.

Ewerlöf och Månström

Malin och Petra går igenom passet.

Malin och Petra går igenom passet.

I torsdagskväll deltog jag i ett löpevent. Det var ett samarbete mellan Rönnisch, Malin Ewerlöf och Petra Månström. Vi samlades i Rönnisch butik på Norrlandsgatan. Därifrån joggade vi tillsammans till Humlegården.

blogg20161007_2

Malin går igenom löpteknik. Hon är imponerade stark och spänstig. Som om skorna bestod av studsbollar.

Malin går igenom löpteknik. Hon är imponerade stark och spänstig. Som om skorna bestod av studsbollar.

Där blev vi drillade i löpskolning/löpteknik och sedan blev det intervaller. Malin och Petra kompletterar varandra fantastiskt bra. Det var ett väldigt givande, inspirerande och peppande pass. Det var ett glatt och härligt gäng tjejer som tillsammans tränade i Humlegården. Skymningen kom snabbt och det var mörkt innan vi hann börja med intervallerna. Det är ändå något väldigt mysigt med mörka höstkvällar.

Ett härligt gäng.

Ett härligt gäng.

Tillbaka i butiken fick vi lite gott att stoppa i oss. Jag avlägsnade mig relativt fort. Jag hade som alltid bråttom hem till de älskade vovvarna.

Tack Rönnisch, Malin och Petra för ett givande pass.

Vardagslyx

Det är en lyx att hinna springa på lunchen. Det är också en lyx att jobba i centrala Stockholm. Det tar inte många minuter att ta sig till en skog, en park eller annat naturskönt område. Några korta minuter genom stressade folkmassor innan du når lugnet ”utanför” stan.

Idag blev det Liljansskogen. Små små ögonblick lyser upp rundan. Som när en söt liten rödhake landar bara en meter ifrån mig och vi får ögonkontakt. Han är så fin med sin röda haklapp och de stora mörka ögonen.

Fåglarna sjunger så fint från tidig morgon till sen kväll.

En liten rödhake fotat här hemma för dryg ett år sedan.

Inte så dumt ställe att stretcha på alldeles efter rundan. Stockholm är en vacker stad.

Inte så dumt ställe att stretcha på alldeles efter rundan. Stockholm är en vacker stad.

Bättre väder

Idag är det betydligt bättre väder. Projektet blir att klippa gräsmattan. Det är bland det värsta jag vet att göra. Det kryper i kroppen, det tar några timmar att bli klar och det känns som en evighet. Även om det inte blir bra så blir det betydligt bättre än innan.

blogg20160619_4

blogg20160619_5

Som ni ser är det ingen riktig gräsmattan utan en ”grönmatta”. Det är väldigt mycket klöver, tusenskönor, smörblommor och allra mest maskrosor som frodas där. Det syns lite mindre av dem efter klippning.

Berit och jag tar en liten springrunda på kvällen. Jag blir alltid lika glad av Berits entusiasm. Hon är väldigt ivrig att komma ut. Väl iväg spetsar hon öronen och drar på framåt. En liten fågel på vägen framför räcker för att hon ska öka farten. Även fjärilar och trollsländor kan pigga upp Berit lite extra.  Lyckan är när vi får se stora fåglar, harar eller rådjur. De kan få Berit att dra på riktigt ordentligt. Hemma igen ska Berit ha sin ”efter-spring-godis”. Den glömmer hon inte. Den väntar hon på här på bilderna. Syns det att hon tycker att jag sölar alldeles för mycket.

Nya skor

Jag försöker springa så ofta som jag bara hinner. Tyvärr blir det inte så ofta som jag skulle önska. Tiden räcker inte till. Nu börjar jag äntligen komma tillbaka efter en envis förkylning som slog sig på lungorna i våras. Än så länge är jag en bra bit från den nivå jag var på när förkylningen slog till.

Nu var det också hög tid för nya skor. Jag var sugen på att testa en ny modell men samtidigt ville jag gärna ha den modell som jag redan haft två par av. Eftersom jag inte kunde bestämma mig drog jag ut på det. Så kom ett medlemserbjudande från sportkedjan. Köp två par och få 50% på det billigaste. Jag slog till direkt. Skorna kostar ungefär lika mycket så det blev en bra rabatt. Den nya modellen har jag hunnit springa i en gång. Jag stormtrivs med dem.

blogg20160614_1

Det nya paret är de färgglada. De svarta är samma modell som jag har haft tidigare. Nu kommer det bli ännu lättare att komma ut och träna.

blogg20160614_2

De gamla paret är bra att ha som reserv. Jag brukar vara lite försiktig när jag ”springer in” nya skor. Jag får tyvärr lätt tryck av skor och det gör att det är få märken/modeller som passar mina fötter. Jag börjar med kortare distanser. De gamla skorna får under ”inspringningen” ta de längre distanserna. Mina känsliga fötter är också en anledning till att jag gärna har lite olika skor som jag kan varva mellan. Någon sa att det dessutom kan vara bra för att det kan träna upp fotstyrkan. Jag vet inte om jag är så säker på att det stämmer. Fotstyrka tränas nog bäst med andra övningar. Däremot kan det säkert vara bra för foten att inte få exakt samma belastning varje gång.

blogg20160614_3

Bästa motivationen ger ändå Berit. Alltid lika glad hänger hon med på alla springrundorna.

När ska du byta skor? Jag har hört väldigt olika. 200 mil, 400 mil, inte mer än ett par år gamla då materialet åldras. Jag brukar ha mina ett par säsonger. Jag kompletterar med nya och de gamla kan få hänga kvar ett tag till. Springer du på vintern när det är halt finns särskilda dubbskor men ofta räcker det bra med ett par löstagbara broddar som du bara trär på din vanliga sko.

Backträning

Jag brukar försöka passa på att springa när jag är  i Sälen. Det blir mycket backträning. Backarna verkar aldrig ta slut men när du kommit upp en bit är det värt det. Utsikten är fantastisk, så fint att du gärna springer en bit till.

blogg20150325_1

blogg20150325_2

blogg20150325_3

blogg20150326_4

blogg20150326_6

Berit är det perfekta sällskapet.

Berit är det perfekta sällskapet.

Lunchlöpning

Jag har förmånen att varje onsdag via mitt jobb kunna träna med en löpcoach. Det är så otroligt roligt och utvecklande. Tack vare Coach Catti har jag gjort stora framsteg med min löpteknik.

Att få springa en dag som idag är rena lyxen. Strålande sol och varmt. Dessutom blir du pigg av att röra på dig och få frisk luft. Faktum är att jag faktiskt brukar känna mig mer effektiv på onsdagseftermiddagarna.

blogg20160316

Så här glada och trötta är vi efter avslutat pass.

Lunchrunda

Inspirerad av Blogger Boot Camp ger jag mig ut på en lunchlöpning idag. I Stockholm är det isfritt och det är underbart att kunna springa i lättare skor. Jag försöker tänka på alla tips jag fått under helgen, och faktiskt, jag tror jag lyckas med något.

Det är skönt att komma ut även om dagen är grå är det vårkänsla utomhus. Jag är tyvärr dålig på att gå ut på lunchen. Ofta blir lunchen allt för kort. Snabbt äter jag maten innan jag återgår till arbetsplatsen. Egentligen inte alls bra, så det känns skönt att ta sig ut. Allra helst som jag undviker betongen och tar den vackra rundan i Lilljansskogen.

blogg20160314_2

Vid stretchen efter rundan ser jag små fina vårtecken i form av krokusar och en liten snödroppe. Jag trampade inte på dem, ”bilden är arrangerad”. Jag får tyvärr konstatera att de är nästan lika många fimpar i rabatten som blommor.

blogg20160314_3

Det är så söta där de växer mitt i betongen mellan höghusen.

blogg21030314

Hemma är det ännu istid. Vovvarna får klara sig utan träningsrundor tills isen gett med sig.

Idag hände en riktigt bra sak, eller hur man nu ska se det. Io lyckades stuka en tå för lite drygt en vecka sen. För att inte dra upp skadan fick han ha sockor på sig. Io tyckte inte det var en bra idé. I ett obevakat ögonblick, drar han av sig sockan och sväljer den hel. Det var i fredags. Idag kräks han upp den. Tänk att man kan bli så glad över en uppkräkt socka.

blogg20160314_4

Blogger Boot Camp 2016

Igår var det dags för Blogger Boot Camp. Egentligen skulle jag varit i Kiruna och tävlat. Tyvärr har den här tävlingssäsongen varit helt emot oss. De brukar prata om ”Flow”, vad är motsatsen till ”Flow”? För det är precis vad vi har haft, ingenting har gått vår väg. Så nu tänker jag glömma den här tävlingssäsongen och försöka blicka framåt istället. Just nu är jag mentalt långt nere efter alla motgångar. Det gäller nu att hitta nya utmaningar och mål. Det är inte så lätt när du satsat så hårt på något. Det blir ett vakum där du känner dig väldigt orkelös, viljelös och vilse. Jag måste få landa och hämta andan innan jag kan hitta ny energi. Det som varit kan jag inte påverka. Tro mig, jag försökte verkligen under resans gång, men det dök upp så mycket som jag inte kunde påverka. Det som ligger framåt har jag möjlighet att påverka så fokus måste nu vara framåt. Jag ska bara komma på vad jag ska fokusera mot.

Jag kan säga att jag är djupt tacksam att jag hade anmält mig till Blogger Boot Camp. Det är ett fantastiskt event anordnat av Sofia och Mela. Det kryllar av fantastiska deltagare och instruktörer. En dag med så mycket skratt, så mycket pepp, så mycket inspiration och så mycket ny kunskap. Eventet hålls på KTH-hallen i Stockholm. För mig är det enkelt att rulla med bilen från dörr till dörr. Väl på plats möts du av trevlig personal. Du får ditt eget skåp, märkt med ditt namn. I skåpet finns en mycket generös goodiebag.

Bara goodiebagen är nästan värt biljettpriset. Alla deltagare fick också sin egen yogamattan.

Bara goodiebagen  är värd en hel del Alla deltagare fick också sin egen yogamatta.

Du kunde även få behandling av löparakuten, massagen, fixa håret och få naglarna fint målade. Ingenting kostade. Jag hann med behandling av löparakuten. Jag fattade inte att det var naprapatbehandlig. Hade jag förstått det hade jag inte vågat testa. Konstig nog var det inga problem att knäcka mig, för det fanns massor på mig. Så kanske vågar jag boka en tid där framöver. Det skulle nog vara välbehövligt. Det fanns också många montrar med fina och bra grejer. Jag unnade mig en ny löpartröja och ett par fina tights från Run & Relax. Ett norskt märke som jag inte hört talas om tidigare.

Så var det dags för första passet, ”Trail Run med Nordic Trail”. Här fick vi lära oss att effektivt ta oss fram i terrängen. Hur vi skulle springa så snabbt och riskfritt som möjligt i obanad terräng. Det var mycket fokus på teknik i backe. Ett tips när det går nerför är att korta steget och öka frekvensen. Blicken ska vara långt fram så du kan planera din väg. Du ska springa tyst, det ska inte låta som en elefant som dundrar fram genom skogen. Tänk extra mycket på detta i nedförsbackarna.

Instruktör för passet var Robin Johansson.

Instruktör för passet var Robin Johansson.

Ett annorlunda men väldigt bra sätt att träna backe är att springa baklänges upp för den. Ett tips är att ta hjälp av någon, annars kan det nog vara svårt att hålla rak kurs.

Med en hjälpande arm kändes det väldigt tryggt att springa baklänges.

Med en hjälpande arm kändes det väldigt tryggt att springa baklänges.

Nästa pass var ”Ergonomatrix” med Jonas Parandian. För mig var det här många nya övningar. Genom att rulla runt på golvet i form av en baby, stjärna och en schnitzel kan du massera dig själv. Att sitta på huk är en av kroppens viloställningar, jag lovar er, det känns inte så. Vi fick också göra en övning för att stretcha ut bröstryggen. Jag tror alla som deltog lyckades komma en bra bit längre än vid första stretchen. En armhävning, men du står bara så, sedan ska du kontrollerat och långsamt bara häva upp fingrarna så att handflatan lyfter från golvet. Inte alls så lätt som det låter.

blogg20160312_3

Efter det här passet var det dags att ge sig ut igen. Nu var det dags för ”Run proud & Run tough with TomTom & Urban Tribes”. Här var det 3 backintervaller följt av en loop i två set. En roligt men tufft pass. Vi fick alla låna en pulsklocka från Tomtom. Jag tyckte den var smidig, allra helst som det räckte med bara klockan, inget extra pulsband.

Instruktör för passet var duktiga Lisa McRae.

Instruktör för passet var duktiga Lisa McRae, här i den gula jackan.

Så var förmiddagen avslutad efter en välbehövlig lunch var det dags att starta eftermiddagens pass. Jag var bokad på  ”Get OUT to workOUT”. Jag visste inte riktigt vad det var för typ av pass. Det skulle visa sig vara ett tufft men roligt cirkelträningspass utomhus. 10 stationer.

Den första var hopprep.

Den andra övningen. Kissande hunden, tror jag den  kallas. (Inte för att mina hundar riktigt gör så här när de kissar.)

Kissande hunden tror jag den här övningen kallas. (Inte för att mina hundar riktigt gör så här när de kissar.)

Den tredje var att springa med fallskärm. Det krävdes hög fart för att få fallskärmen att flyga.

blogg20160312_8

blogg20160312_9

Den fjärde övningen var axeldrag.

blogg20160312_4

Den femte var hopp eller korta snabba steg fram och tillbaka över en liggande stege.

Antingen kunde du springa framåt och bakåt.

Antingen kunde du springa framåt och bakåt.

blogg20160312_10

Eller så kunde du hoppas emellan stegen.

Eller så kunde du hoppa jämfota mellan stegen.

Den sjätte var armhävningar.

Den sjunde var benböj med gummiband, där du skulle sträcka upp benet åt sidan när du kom upp.

Den åttonde var en magövning, en så kallad rysk twist.

Den nionde var grodhopp.

Den tionde var TRX-rodd.

blogg20160312_6

blogg20160312_7

I första setet körde du övningarna i 45 sekunder * 2, innan du gick till nästa station. I andra setet körde du alla övningarna en gång. En effektivt och roligt sätt att träna igenom hela kroppen.

Duktiga och peppande instruktörer för passet var Milla och Anna.

Duktiga och peppande instruktörer för passet var Milla och Anna.

Nästa pass för mig var en föreläsning. ”Allt du behöver veta för att hålla dig skadefri” med David Felhendler. Här sas många kloka ord. Skador uppkommer av för mycket, för länge eller för snabbt. Utöver detta är det väsentligt att tänka på sin hållning. Glöm inte att lägga in vilodagar. David rekommenderar två per vecka. Det ska vara hela vilodagar, det duger inte med en halv. Det är bättra att träna två pass per dag än att skippa vilodagarna. Att äta rätt och sova sina sju timmar per natt. Hur ofta tränar du fotstyrka. Jag gör det men fick med mig tre nya väldigt bra övningar hem.

David Felhendler.

David Felhendler.

Till slut var det bara ett pass kvar, ”Spring dig skadefri” med Linda Lövqvist. Här fick vi lära oss lite annorlunda löpteknik än vad jag är van vid, framförallt handlade det om spiral stabilisering.

blogg20160312_18

blogg20160312_21

Det var mycket nytt att tänka på. Att spänna skinka på samma sida som den fot som sätts i backen, coren, slappna av i axlarna och låta arma sköta sig själv bland annat.

Linda Lövqvist.

Linda Lövqvist.

Så är det väl härligt att träna i Stockholm. Du är i skogen och möter till exempel hästar. Ändå är inte stan mer än en kort gångmarsch bort.

Så är det väl härligt att träna i Stockholm. Du är i skogen och möter till och med hästar. Ändå är inte stan mer än en kort gångmarsch bort.

Trött men nöjd, full av nya kunskaper och väldigt inspirerad rullar jag hem till vovvarna.

Tack Sofia och Mela för ett fantastiskt event!

Ett pass som jag inte vågade vara med på. "All about the handstand".

Ett pass som jag inte vågade vara med på. ”All about the handstand”.

Om du vill se fler bilder, finns massor och betydligt finare än mina här.

Kvällsrunda

Ibland är det skönt att bara komma ut. Att strunta i fart och distans. Tiden räcker inte alltid till. Att komma ut precis när ljuset är på väg bort och kylan kryper in kan vara underbart. Ikväll blev det en sådan runda för mig och Berit. Inte lika fort och inte lika långt som jag tänkt mig, men vi kom ut. Det är huvudsaken. Som alltid mår jag så mycket bättre efter, inte heller ångrar jag rundan. Hur ofta ångar man en träningsrunda?

blogg20151001_1

Pannlampan slog jag på efter halva rundan.

Pannlampan slog jag på efter halva rundan. Berit tror jag uppskattar att springa i skymningen. Så mycket spännande som kan gömma sig i skuggorna. För Berit blir det nog en viltspaning.