Kategoriarkiv: Vardag

Fel

Ibland känns som vad jag än gör blir det fel, som om det inte spelar någon roll. Oavsett vilken väg jag kommer ta, oavsett hur jag väljer att göra något blir resultatet detsamma. Som om det vore förutbestämt. De senaste åren har varit tuffa. Inte mycket som gått rätt. Dessa usla vintrar tar musten ur mig.

blogg20170218_1

Stackars lilla nässelfjärilen måste vaknat till av det varma vädret. (som gjorde allt till is igen.) Han vågade sig ut men tyvärr var han så fel ute. Jag hittade honom fastfrusen i snön imorse. Jag tog in honom för att han skulle få tina men naturligtvis var det redan allt för sent.

Stackars lilla nässelfjärilen, han måste vaknat till av det varma vädret. (Som gjorde allt till is igen.) Han vågade sig ut men tyvärr var han så fel ute. Jag hittade honom fastfrusen i snön i morse. (För naturligtvis måste plusgrader som skapar is följas av kalla perioder så att isen blir kvar.) Jag tog in honom för att tina, men naturligtvis var det redan allt för sent.

Det här med snö i Stockholm

Samma visa varje år. Den här gången håller jag inte på att komma hem från jobbet ens. Visst är det många som kör med sommardäck men det som gör att det tar stopp är lastbilar och bussar som fastnar i motlut och vid busstationer. Snöröjningen är helt klart urusel. Min gissning är att det är på grund av upphandlingarna. Kommunerna vill komma undan så billigt som möjligt. Det gör att det inte finns kapacitet för att hantera de kraftiga snöfall som i princip drabbar oss varje år. I de fallet uppmanas vi att ställa bilen. Om jag nu måste till jobbet är det faktiskt bara att ta bilen. För det har hänt all för många gånger att bussarna ställs in helt och inte börjar gå förrän tidigast nästa dag. Någon ersättning från SL går inte att få eftersom de hänvisar till force majeure.

Naturligtvis är det så att Stockholm har en enorm trafik i jämförelse med andra städer i Sverige. Det spelar förstås roll. Min reflektion är att borde det då inte vara bättre snöröjning än på andra ställen. Jag undrar, är det så att man förhandlar fram billigaste entreprenör och sedan hoppas på att det ska bli en snöfattig vinter? Det skylls på att det står bilar i vägen så att det inte går att röja. Hur hade det sett ut om man hade man varit ute och kört non-stop från att det började snöa, hade det då blivit lika många tunga fordon som körde fast. Nu blev folk sittande 14 timmar i bilkö. Kriscentrum upprättades där folk som inte kunde ta sig hem kunde få mat och logi. Det känns helt absurt att det är på grund av snö. Visst 39 cm är mycket på en och samma natt, men ändå.

Snön drabbades oss i onsdags förra veckan. För mig blir det en rysare. Alla busstrafik till Norrtälje från Stockholm är inställd. Det finns inga alternativ färdmedel från SLs sida. Jag gör en chansning och räknar med att i värsta fall få gå två mil för att komma från jobbet. (Total resväg är 7 mil). Jag vågar inte stanna på jobbet då de redan dagen innan tagit 3 timmar att ta sig hem. Så jag får gå tidigare. Någon information går inte att få från SL trots att jag går in på deras informationscenter. Jag tar mig ut till Danderyds Sjukhus för att ta en buss som stannar 1,5 mil hemifrån. Den bussen ska gå med oregelbundna avgångar. När jag kommer dit står min vanliga buss där. Chauffören vet heller ingenting om hur bussarna kommer att gå. Det är inga problem att ta sig hem. Trots det så går det inga fler bussar resten av dagen. I backen upp från Danderyds Sjukhus måste vi bokstavligen köra slalom mellan bussar och lastbilar som kört fast.

Lastbilar och bussar har bara stanna i en inte särskilt brant backe.

Lastbilar och bussar har bara stanna i en inte särskilt brant backe vid Danderyds sjukhus. .Det är här E18!

Nu är jag förstås helt okunnig i detta men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över detta dilemma som uppstår varje år. Jag klarar mig ofta bra. Jag tycker otroligt synd om äldre människor och rörelsehindrade. För dem måste det vara omöjligt att komma utanför dörren. Jag hade svårt att gå till jobbet från bussen igår eftersom det fortfarande inte var snöröjt på flera gator och trottoarer. Det är då 5 dagar sedan snön föll, dessutom har snön minskat enormt. Det beror inte på snöröjning utan enbart på grund av att det blivit plusgrader och regn.

Danderydsgatan 15:30 måndagen den 14 november.

Danderydsgatan 15:30 måndagen den 14 november. Här har snön ändå minskat enormt bara sedan morgonen eftersom det har börjat tina ordentligt.

Det som växer

Det verkar som om alla vovvarna har tänkt fälla igen. Några har knappt hunnit få tillbaka pälsen innan de fäller.  Jag borstar ur dem i omgångar. Värst just nu är Ola och Everth. De fick en ordentlig genomborstning i torsdags. Idag var det dags igen.

blogg20160704_2

blogg20160704_1

Varken jag eller vovvarna tycker det här med borstning är så kul. Vovvarna föredrar kloklippning framför borstning. Nu är de alla snälla att hålla på med. Efter borstning har vovvarna betydligt mindre hår och jag är betydligt lurvigare än före.

blogg20160706_2

Gräsmattan klippte jag också i torsdag, gräset var långt igen redan i lördags. Jag skulle behöva klippa det flera gånger i veckan. Som det är nu hinner jag bara en gång i veckan. Varje klippning tar drygt 2,5 timme. Det är så trist att klippa gräset. Du blir jagad av svärmar av flugor och bromsar. Väntar du till kvällen kommer myggen istället. Jag känner att jag är väldigt materiell när jag önskar mig en robotgräsklippare. Det står högt på önskelista, kanske inte högst upp men nästan. Det skulle spara väldigt mycket tid, irritation och bromsbett men det skulle också innebära ett stort utlägg.

blogg20160706_1

Bättre väder

Idag är det betydligt bättre väder. Projektet blir att klippa gräsmattan. Det är bland det värsta jag vet att göra. Det kryper i kroppen, det tar några timmar att bli klar och det känns som en evighet. Även om det inte blir bra så blir det betydligt bättre än innan.

blogg20160619_4

blogg20160619_5

Som ni ser är det ingen riktig gräsmattan utan en ”grönmatta”. Det är väldigt mycket klöver, tusenskönor, smörblommor och allra mest maskrosor som frodas där. Det syns lite mindre av dem efter klippning.

Berit och jag tar en liten springrunda på kvällen. Jag blir alltid lika glad av Berits entusiasm. Hon är väldigt ivrig att komma ut. Väl iväg spetsar hon öronen och drar på framåt. En liten fågel på vägen framför räcker för att hon ska öka farten. Även fjärilar och trollsländor kan pigga upp Berit lite extra.  Lyckan är när vi får se stora fåglar, harar eller rådjur. De kan få Berit att dra på riktigt ordentligt. Hemma igen ska Berit ha sin ”efter-spring-godis”. Den glömmer hon inte. Den väntar hon på här på bilderna. Syns det att hon tycker att jag sölar alldeles för mycket.

Hår

Lagom till att utställningssäsongen startar sätter alla vovvarna igång att fälla. Det är hår precis överallt, trots att jag dammsuger varje dag. Jag försöker också borsta bort all gammal död päls så gott det går. Ibland känns det som jag har lika mycket hår på mig som hundarna.

blogg20160404

Mörker

November den mörkaste av årets månader. Veckodagarna levs i mörker. Mörkt när jag lämnar hemmet och mörkt när jag kommer hem. Pannlampan är en nödvändig följeslagare.

Så här ser det ut när jag går hemma om kvällarna nu. Världen sträcker sig

Så här ser det ut när jag går hemma om kvällarna nu. Världen utanför pannlampans sken är täckt i kompakt mörker.

Visst finns det ljusglimtar också. Även om du kör som i en tunnel skapad av pannlampans ljus är hundkörningen dagens höjdpunkt. Tänk att vovvarna och jag tycker det är lika roligt varje gång. Det är fascinerade och kanske få förunnat att ha ett intresse som skänker sådan glädje. Dessutom är det nog betydligt nyttigare med frisk luft än att spendera kvällen i soffan.

blogg20151103_2

blogg20151103_1

Nu är det mörkt ute på landet. De kvällarna månen lyser och stjärnorna glimmar över dig på himlavalvet är världen slående vacker. Tänk, i staden kan det vara svårt att se alla stjärnor då stadens ljus får deras glans att bli så mycket svagare.

Grått

Så blev det november. Den gråaste och tristaste månaden på året enligt mig. Månaden jag bara vill ska vara över. Idag inleds det med en grå dag utan mycket ljus. Så brukar det fortsätta, soltimmarna är oändligt få.

När det ändå är grått kan det väl var kallt. Inte så här såg det ut idag. (Nej, jag har inte dryga 25 grader inomhus, det är max vad termometern uppmätt inomhus.)

När det ändå är grått kan det väl var kallt. Inte då, så här såg det ut idag. (Nej, jag har inte dryga 25 grader inomhus, det är max vad termometern uppmätt inomhus. Upptäckte det när jag tog bilden.)

blogg20151101_2

blogg20151101_3

Alla vackra höstfärger försvann när löven föll. Kvar finns bara vissna bruna löv och blommor.

Alla vackra höstfärger försvann när löven föll. Kvar finns bara vissna bruna löv och blommor.

Novemberfärger.

Novemberfärger.

Det gäller nu att försöka hitta små guldkorn i det gråa. Hitta på roliga saker, tända ljus och lampor, träna vovvar.

Det gäller nu att försöka hitta små guldkorn i det gråa. Hitta på roliga saker, tända ljus/lampor, träna vovvar och göra det bästa av det.

Vintertid

Jag måste erkänna att jag tycker det är ganska jobbigt när klockan ställs om. Någon jämförde det med jet-lag. Kanske, helt klart är att jag kommer ur fas. Nu kommer det vara becksvart när jag åker till och kommer hem från jobbet. Veckodagarna kommer levas i konstant mörker här hemma, först till helgerna får jag se hemmet i dagsljus.

blogg2015102

Höst….eller?

blogg20150902_1

Äntligen börjar det likna höst. Idag har regnet vräkt ner hela dagen. En hård vind piskar. Det är inget väder att vara ute i. När jag kommer hem från jobbet är jag dessutom trött och har huvudvärk. Det är inget att fundera på. Det enda alternativet är att dra på sig galonstället och gå ut till vovvarna. Hade jag inte haft vovvarna hade jag säkert kilat in och inte stuckit näsan utanför dörren förrän nästa dag. Jag ska inte säga att vovvarna gillar det här vädret men de vill ändå ut i hagen. Ganska snart är jag tacksam över att komma ut. Det är skönt att pyssla om vovvarna i sin takt. Det tar inte särskilt lång tid innan huvudvärken släpper och tröttheten ger med sig. Det känns att jag verkligen behöver frisk luft efter en hel dag instängd på ett kontor. Detta dessutom i kombination med lång resa i kvalmig, fullsatt och illaluktande buss. Så det blir flera timmar ute i regnet innan jag tar mig inomhus. Piggare, gladare, utan huvudvärk och framförallt tacksam. Tacksam över att tvingas ut när jag annars inte hade gått ut. Jag förstår att människor som har hund generellt är friskare än andra människor. Hundägare måste ut och röra på sig oavsett väder. Vi mår bra av att komma ut i friska luften. Så är förstås också den mentala biten ett stort lyft för de som har hund. Förmodligen är den senare den största anledningen till att hundägare mår bättre än många andra.

Den hårda vinden och regnet får många blommar att böja sig.

Många blommor tvingas böja sig för den hårda vinden och regnet. (Visst är min bil tillbaka också. Äldre och lite skruttigare än lånebilen men betydligt piggare och roligare att köra med sin starkare motor.)

Blåst, blåst och regn, regn

Blåst, blåst och regn, regn.

Fuchsian är översållad av blommor men nu är det många som tvingas till marken.

Fuchsian är översållad av blommor men nu är det många som tvingas till marken.

Min fina lilla ros har böjt sig för vinden.

Min fina lilla ros har böjt sig för vinden och regnet.

Alla små söta humlor som är så trötta så här års. De orkar inte flyga längre utan sitter kvar på blommorna dygnet runt.

Alla små söta humlor som är så trötta så här års. De orkar inte flyga längre utan sitter kvar på blommorna dygnet runt.

Härliga höst. Bara temperaturen kan sjunka till hundträningstemperatur nu, det vill säga 10 grader eller lägre.

Härliga höst, du är så välkommen! Bara temperaturen kan sjunka till hundträningstemperatur nu, det vill säga 10 grader eller lägre. Sannolikt är det väl knappast höst här än enligt SMHIs definition.

Blöt liten Birgit. Nu börja hennes päls sakta växa ut och hon får tillbaka sin mörkt röda färg.

Blöt liten Birgit. Nu börja hennes päls sakta växa ut och hon får tillbaka sin mörkt röda färg.

Alla bilderna idag fick bli med IPhonen eftersom jag inte iddes klä av mig alla regnkläder för att gå in och hämta ”storkameran”.

Lånebil

Bilen har idag lämnats på service. Det var mycket som skulle lagas och det blir smärtsamt kostsamt. Då det var ganska allvarliga fel tog de in bilen så fort de hade möjlighet. Det blev idag på eftermiddagen, men klar blir den först imorgon förmiddag. Så nu har jag en liten lånebil, en Suzuki Splash. Det är en trevlig liten bil, men alldeles för liten om man ska dra hundsläpet.

blogg20150831