Kategoriarkiv: Livet på landet

Mjölkautomaten

blogg20161223_1

Idag blev det en liten utflykt till Riala och Öster Grytinge Gård. Det är den första gården i Stockholms län som säljer mjölk direkt på gården.

blogg20161223_3

blogg20161223_4

Det är självbetjäning som gäller. Du får först köpa en glasflaska. Den kan du enkelt betala med swish eller kontanter. Flaskan sparar du och så använder du den nästa gång du köper mjölk.

blogg20161223_5

När du har köpt din flaska är det bara att fylla den med mjölk från automaten.

blogg20161223_6

blogg20161223_7

Här betalar du med mynt eller kort. Automaten berättar hur du ska göra. Du betalar bara för den mjölk du fyller flaskan med. Det fanns tydliga instruktioner men jag hade tur och fick hjälp av bonden Camilla Olsson. Då gick det lätt och jag kunde i min tur sedan hjälpa nästa kund. För även om det var enkelt skulle jag säga att det vara lite annorlunda. Det var inte riktigt som att köpa kaffe ur en automat.

blogg20161223_8

De fina flaskorna med sitt innehåll blir nu fina julklappar.

blogg20161223_2

Jag kommer säkert åka hit igen. Jag kan nu inte åka hit jämt eftersom jag har drygt två mil enkel resa.

blogg20161223_9

blogg20161223_10

 

Tidig julklapp

blogg20161217_4

blogg20161217_5

Så fick fåglarna en tidig julklapp. Ett nytt fågelbord som går att fylla med massor av frön. Det har ett skymningsrelä, så när mörkret faller tänds det upp. Kanske var det även en tidig julklapp till mig för att få lite extra ljus nu när snart snön är borta igen. Det ser ut att bli en grå och isig jul här. Så lite extra ljus i mörkret skadar inte.

blogg20161217_2

blogg20161217_1

blogg20161217_3

 

Det här med snö i Stockholm

Samma visa varje år. Den här gången håller jag inte på att komma hem från jobbet ens. Visst är det många som kör med sommardäck men det som gör att det tar stopp är lastbilar och bussar som fastnar i motlut och vid busstationer. Snöröjningen är helt klart urusel. Min gissning är att det är på grund av upphandlingarna. Kommunerna vill komma undan så billigt som möjligt. Det gör att det inte finns kapacitet för att hantera de kraftiga snöfall som i princip drabbar oss varje år. I de fallet uppmanas vi att ställa bilen. Om jag nu måste till jobbet är det faktiskt bara att ta bilen. För det har hänt all för många gånger att bussarna ställs in helt och inte börjar gå förrän tidigast nästa dag. Någon ersättning från SL går inte att få eftersom de hänvisar till force majeure.

Naturligtvis är det så att Stockholm har en enorm trafik i jämförelse med andra städer i Sverige. Det spelar förstås roll. Min reflektion är att borde det då inte vara bättre snöröjning än på andra ställen. Jag undrar, är det så att man förhandlar fram billigaste entreprenör och sedan hoppas på att det ska bli en snöfattig vinter? Det skylls på att det står bilar i vägen så att det inte går att röja. Hur hade det sett ut om man hade man varit ute och kört non-stop från att det började snöa, hade det då blivit lika många tunga fordon som körde fast. Nu blev folk sittande 14 timmar i bilkö. Kriscentrum upprättades där folk som inte kunde ta sig hem kunde få mat och logi. Det känns helt absurt att det är på grund av snö. Visst 39 cm är mycket på en och samma natt, men ändå.

Snön drabbades oss i onsdags förra veckan. För mig blir det en rysare. Alla busstrafik till Norrtälje från Stockholm är inställd. Det finns inga alternativ färdmedel från SLs sida. Jag gör en chansning och räknar med att i värsta fall få gå två mil för att komma från jobbet. (Total resväg är 7 mil). Jag vågar inte stanna på jobbet då de redan dagen innan tagit 3 timmar att ta sig hem. Så jag får gå tidigare. Någon information går inte att få från SL trots att jag går in på deras informationscenter. Jag tar mig ut till Danderyds Sjukhus för att ta en buss som stannar 1,5 mil hemifrån. Den bussen ska gå med oregelbundna avgångar. När jag kommer dit står min vanliga buss där. Chauffören vet heller ingenting om hur bussarna kommer att gå. Det är inga problem att ta sig hem. Trots det så går det inga fler bussar resten av dagen. I backen upp från Danderyds Sjukhus måste vi bokstavligen köra slalom mellan bussar och lastbilar som kört fast.

Lastbilar och bussar har bara stanna i en inte särskilt brant backe.

Lastbilar och bussar har bara stanna i en inte särskilt brant backe vid Danderyds sjukhus. .Det är här E18!

Nu är jag förstås helt okunnig i detta men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över detta dilemma som uppstår varje år. Jag klarar mig ofta bra. Jag tycker otroligt synd om äldre människor och rörelsehindrade. För dem måste det vara omöjligt att komma utanför dörren. Jag hade svårt att gå till jobbet från bussen igår eftersom det fortfarande inte var snöröjt på flera gator och trottoarer. Det är då 5 dagar sedan snön föll, dessutom har snön minskat enormt. Det beror inte på snöröjning utan enbart på grund av att det blivit plusgrader och regn.

Danderydsgatan 15:30 måndagen den 14 november.

Danderydsgatan 15:30 måndagen den 14 november. Här har snön ändå minskat enormt bara sedan morgonen eftersom det har börjat tina ordentligt.

Semestergöra

Semester för mig innebär i mångt och mycket att fixa allt det som jag inte hinner annars. Idag la jag ny papp på två av hundkojorna. Det fick räcka med två idag. I skuggan var det 27 grader varmt. Inte ens hundarna, som alltid annars brukar vara nyfikna på vad jag gör, orkade engagera sig. Så en fördel var att alla verktyg och annat fick ligga kvar där jag lagt det.

blogg20160724_9

Uppdatering

En glad och ganska pigg Berit idag.

En glad och ganska pigg Berit idag.

Idag mår Berit mycket bättre, hon är feberfri. Hon är trött men jag gissar att den enormt varma sommardagen också har sin inverkan. Hon travar runt på gräsmattan och hon äter bra. Hon tigger som vanligt i köket. Idag orkar hon dessutom galoppera runt huset och reta Melos och Io som i koppel är på väg in i huset. Det är så härlig att ha tillbaka pigga och glada Berit.

Nåja, alla verkar inte störa sig på att det är 25 grader i skuggan. Det går bra att busa mitt i solen.

Nåja, alla verkar inte störa sig på att det är 25 grader i skuggan. Det går bra att busa mitt i solen.

Mitt lilla projekt är avslutat. Trots stekande sol, bromsar och aggressiva myror som bosatt sig i jordhögen. Kanske helt förståeligt att de blir irriterade när jag grävde bort deras bo.

Äntligen!

Äntligen! ingen gräskulle eller jordhög kvar.

Högen är borta och är nu utspridd över gräsmattan i ett försök att få den något planare. Jag kan bara konstatera att min gräsmattas planhet är mer som ett böljande hav.

Sent igår kväll blev helt plötsligt ljuset helt magisk. Hann fota ett par bilder med mobilen.

blogg20160722_21

blogg20160722_22

Jordgöra

På tomten har det alldeles för länge funnits en förskräcklig jordhög. Den har förvandlats till en liten gräskulle med tiden. Nu har jag fått nog, den ska bort. Det är slitsamt att bara med spade gräva i den. Främst eftersom gräset som täcker den har bildat rötter som är svåra att ta sönder med spaden.

Precis påbörjat.

Här har jag kommit nästan halvvägs.

Jorden använder jag för att fylla ut ställen på gräsmattan som är ojämna.

Jorden använder jag för att fylla ut ställen på gräsmattan som är ojämna.

På kvällen är det inte mycket kvar av högen.

På kvällen är det inte mycket kvar av högen. Jag var tvungen att avbryta eftersom hundsläpet skulle iväg på fix och trix.

I helgen har min vallåker slagen. Gräset har fått torka till hö och sedan har det paketerats i balar. Det luktar så gott och åkern ser så prydlig ut.

blogg20160717_4

blogg20160717_3

Smultron

Smultronen mognar i år precis lagom till midsommar. Idag hinner jag plocka några stycken innan hällregnet sätter stopp. Det är få saker som smakar så mycket sommar som smultron. Det är en sån lyx att ha dem växande i överflöd på sin egen tomt.

blogg20160626

Mörker

November den mörkaste av årets månader. Veckodagarna levs i mörker. Mörkt när jag lämnar hemmet och mörkt när jag kommer hem. Pannlampan är en nödvändig följeslagare.

Så här ser det ut när jag går hemma om kvällarna nu. Världen sträcker sig

Så här ser det ut när jag går hemma om kvällarna nu. Världen utanför pannlampans sken är täckt i kompakt mörker.

Visst finns det ljusglimtar också. Även om du kör som i en tunnel skapad av pannlampans ljus är hundkörningen dagens höjdpunkt. Tänk att vovvarna och jag tycker det är lika roligt varje gång. Det är fascinerade och kanske få förunnat att ha ett intresse som skänker sådan glädje. Dessutom är det nog betydligt nyttigare med frisk luft än att spendera kvällen i soffan.

blogg20151103_2

blogg20151103_1

Nu är det mörkt ute på landet. De kvällarna månen lyser och stjärnorna glimmar över dig på himlavalvet är världen slående vacker. Tänk, i staden kan det vara svårt att se alla stjärnor då stadens ljus får deras glans att bli så mycket svagare.

Vintertid

Jag måste erkänna att jag tycker det är ganska jobbigt när klockan ställs om. Någon jämförde det med jet-lag. Kanske, helt klart är att jag kommer ur fas. Nu kommer det vara becksvart när jag åker till och kommer hem från jobbet. Veckodagarna kommer levas i konstant mörker här hemma, först till helgerna får jag se hemmet i dagsljus.

blogg2015102