Kategoriarkiv: Allmänt hundar

Det som växer

Det verkar som om alla vovvarna har tänkt fälla igen. Några har knappt hunnit få tillbaka pälsen innan de fäller.  Jag borstar ur dem i omgångar. Värst just nu är Ola och Everth. De fick en ordentlig genomborstning i torsdags. Idag var det dags igen.

blogg20160704_2

blogg20160704_1

Varken jag eller vovvarna tycker det här med borstning är så kul. Vovvarna föredrar kloklippning framför borstning. Nu är de alla snälla att hålla på med. Efter borstning har vovvarna betydligt mindre hår och jag är betydligt lurvigare än före.

blogg20160706_2

Gräsmattan klippte jag också i torsdag, gräset var långt igen redan i lördags. Jag skulle behöva klippa det flera gånger i veckan. Som det är nu hinner jag bara en gång i veckan. Varje klippning tar drygt 2,5 timme. Det är så trist att klippa gräset. Du blir jagad av svärmar av flugor och bromsar. Väntar du till kvällen kommer myggen istället. Jag känner att jag är väldigt materiell när jag önskar mig en robotgräsklippare. Det står högt på önskelista, kanske inte högst upp men nästan. Det skulle spara väldigt mycket tid, irritation och bromsbett men det skulle också innebära ett stort utlägg.

blogg20160706_1

Grind

Dagens viktigaste projekt blir att byta ut en av sektionerna mellan Everths och Birgit/Vargas hundgård till en grind. Vovvarna följer noga mina förehavande. Jag får hålla koll på dem för rätt vad det är har någon lyckats sno ett lock till en burk eller ett verktyg.

Vovvarna är jätteglada över sin ”nya” stora hundgård. De firar genom att leka tills de alla tre är helt slut och de somnar gott framemot kvällen.

blogg20160605

Hår

Lagom till att utställningssäsongen startar sätter alla vovvarna igång att fälla. Det är hår precis överallt, trots att jag dammsuger varje dag. Jag försöker också borsta bort all gammal död päls så gott det går. Ibland känns det som jag har lika mycket hår på mig som hundarna.

blogg20160404

Kraft och fart

Jag har haft ett ryggskott som har suttit i flera dagar. Förutom att du blir ganska orörlig blir du också fumlig och tankspridd. I morse när jag ska ta ut hundarna tappar jag Melos koppel. Jag hoppas att han inte ska märka något utan snällt gå till hundgården. Naturligtvis märker Melos snabbt att han kan gå betydligt fortare än mig. Då sätter han direkt av mot vaktelburen. Det är inte så att han rusar men ändå går det fort. Nu var det tydligen inget kul att hitta i vaktelburen så ganska snart springer Melos in i hundgården istället, för där vankas det frukost. Det vill han ogärna missa.

Senare på dagen ser jag hans spår i snön. Det får en verkligen att tänka till. Trots att Melos inte hade någon särskilt fart så är det mer än en meter mellan hoppen. Vilken kraft trots att han inte ens tagit i. Det kan gå väldigt fort när de drar iväg och en hund på rymmen är en ren mardröm. Jag är så tacksam att Melos bara var nyfiken och ville kolla, att frukosten lockade mer än andra äventyr.

blogg20160115_1

blogg20160115_2

På bild ser det inte ut som det är något avstånd mellan sprången, men det är alltså mer än en meter. Kanske skulle jag försökt fota bättre, eller lagt ut en tumstock, jag får skylla på min dålig rygg som just nu hindrar mig från att göra mycket. Tack och lov så verkar det börja släppa idag.

Första semesterdagen

Tillbringas med ett besök i Uppsala. Störst tid spenderas på Ikea. Idag köper jag faktiskt inte mycket trots att jag bara åker dit max en gång om året. Det blir mest praktiska saker som jag kommer använda dagligen. Jag tror faktiskt aldrig jag klarat mig så billigt undan på Ikea som idag. Kvittot var på under 500 kronor. Något onödigt går det väl knappast att låta bli att köpa på Ikea. Antingen för att det är så billigt eller bara för ett det är en rolig sak.

Dagens mest onödiga inköp blir den här dalahästen i metall. Nu råkar jag gilla dalahästar och den har blev då förstås fullkomligt oemotståndlig.

Dagens mest onödiga inköp blir den här dalahästen i metall. Nu råkar jag gilla dalahästar och den har blev då förstås fullkomligt oemotståndlig.

Eftermiddag gör byter jag ut en av de trasiga sektionerna i hundgården. Det är fler som ska bytas men nu har jag börjat. Att reparera hundgården och hundkojor är ett av semesterns projekt.

Till vänster ny sektion, till höger gammal.

Till vänster ny sektion, till höger gammal.

Everth är nog inte helt oskyldig i vad gäller att ta sönder sektioner. När de hoppar mot gallret släpper det från ramen. Här är han bakom den nya sektionen.

Den helt urfällda Everth är nog inte helt oskyldig i vad gäller att ta sönder sektioner. När de hoppar mot gallret släpper det från ramen. Här är han bakom den nya sektionen. Eftersom det var i Everths hundgård jag satte in den nya sektionen övervakade han förstås arbetet noga.

Det går faktiskt lättare än vad jag tror att byta ut den här sektionen. Så för mig var det här en bra första semesterdag. Ett besök på Ikea avklarat och reparation av hundgården påbörjad. Check!

Hundgårdsbygge

Semesterns stora projekt har varit att bygga två nya hundgårdar. Trots att jag använder sektioner blir det en hel del trix för att få upp dem. Extra bökigt blir det när du bara har ett par händer, ibland hade det varit betydligt enklare med ett par till. Att du inte är jättetekniskt lagd gör det inte heller lättare. Bra verktyg underlättar och gör arbetet mer effektivt. Att lägga hundgården på ett jämt underlag gör det mycket enklare.

Jag har valt att ha byggtimmer i botten på hundgården. Det är enkelt att skruva fast sektionerna i och de är mycket stadiga.

Jag har valt att ha byggtimmer i botten på hundgården. Det är enkelt att skruva fast sektionerna i och de är mycket stadiga. Det är förhållandevis dyra men enkelheten och stabiliteten som blir tror jag helt klart är värt det. Hela underlaget täcker jag först med fiberduk och sedan lägger jag armeringsnät över det. Jag täcker hela botten med armeringsjärn, inte bara kanterna. Hundarna är mycket duktiga på att gräva så det känns tryggare att ha armeringsnät under hela ytan.

För att få hundgården extra hållbar och stadig använder jag beslag för att fästa ihop byggtimret.

För att få hundgården extra hållbar och stadig använder jag beslag för att fästa ihop byggtimret. Här är två olika dimensioner på vinkelbeslag, ett beslag i form av en hålplatta samt en bit av ett spikband.

Ett vinkelbeslag i ett hörn ökar hållfastheten avservärt.

Ett vinkelbeslag i ett hörn ökar hållfastheten avsevärt.

Spikband funkar också bra för att förstärka och få timret att hålla ihop.

Spikband funkar också bra för att förstärka och få timret att hålla ihop.

Hålplattorna tror jag dock är starkare och bättre för fästa timret med varandra. När hundarna gräver och hoppar mot gallret är det en faslig kraft.

Hålplattorna tror jag dock är starkare och bättre för fästa timret med varandra. När hundarna gräver och hoppar mot gallret är det en faslig kraft.

Så slarvar man med detta ser det snart ut så här. Hela hundgården har flyttat sig en liten bit efter vovvarnas framfart. Här är det också använt betydligt klenare virke i botten. Du lär dig av misstagen.

Så slarvar man med detta ser det snart ut så här. Hela hundgårdens bottenstomme har flyttat sig en liten bit efter vovvarnas framfart. Här är det också använt betydligt klenare virke i botten. Du lär dig av misstagen.

Annat som är bra att tänka på är att trösklarna vid dörrarna ska vara höga. Det gör att du kan öppna dörren även om det vräkt ner en massa snö. De här trösklarna tycker jag är alldeles för låga. Det krävs inte mycket snö innan det är svårt att få upp dörren.

Annat som är bra att tänka på är att trösklarna vid dörrarna ska vara höga. Det gör att du kan öppna dörren även om det vräkt ner en massa snö. De här trösklarna tycker jag är alldeles för låga. Det krävs inte mycket snö innan det är svårt att få upp dörren. När du bygger hundgårdarna köp till några plankor av tryckt virke. Ibland är det ojämnt och då kan du behöva höja upp underlaget med en bräda som jag gjort här.

Den här tröskelhöjden är riktigt bra. Visst är det lite bökigare att kliva över. Nu går det att lägga en pall framför, eller varför inte bygga en liten enklel trappa som man kan ta bort när snön kommer.

Den här tröskelhöjden är riktigt bra. Visst är det lite bökigare att kliva över. Nu går det att lägga en pall framför, eller varför inte bygga en liten enkel trappa som man kan ta bort när snön kommer. Dörrarna vill jag ha så så breda att jag utan problem kan få in en skottkärra genom dem. Jag har gångar i hundgården med separata dörrar till. Det innebär att även om en hund slinker ut från sin hundgård så kommer den ut i gången som är stängd.

Det börjar arta sig. Två hundgårdar är uppe. Egentligen skulle det vara fyra men pengarna räckte inte till just nu. Jag ändrade också om så att jag gjorde en extra gång mellan De gamla hungårdarna och de nya. Jag tycker att det blir bra men jag tappade då tio sektioner och två grindar. Nåja vi behöver inte fler gårdar och vill jag bygga de två får jag göra det senare. Nu återstår att montera dörren i grindarna. Det ska också i fyllning i hundgårdarna. Jag vill ha sand eller gårdsingel. Jag vill inte ha vassa eller stora stenar. Om en hund sväljer en stor eller en vass sten kan det få ödestigna konsekvenser.

Det börjar arta sig. Två hundgårdar är uppe. Egentligen skulle det vara fyra men pengarna räckte inte till just nu. Jag ändrade också om så att jag gjorde en extra gång mellan de gamla hundgårdarna och de nya. Jag tycker att det blir bättre än att bygga de nya gårdarna direkt på de gamla. Jag tappade på det sättet tio sektioner och två grindar. Nåja vi behöver inte fler gårdar och vill jag bygga de två får jag göra det senare. Nu återstår att montera dörren i grindarna. Det ska också i fyllning i hundgårdarna. Jag vill ha sand eller gårdssingel. Anledningen är att jag vill inte ha vassa eller stora stenar. Om en hund sväljer en stor eller en vass sten kan det få ödestigna konsekvenser. Kojor, liggplats och solskydd ska förstås också fixas innan någon kan flytta in i en ny hundgård.

Sommarprojekt

Bygga hundgårdar. Testar även nu att blogga från mobilen. Verkar funka riktigt bra. Att blogga från mobilen vill säga. Hur smidigt det går med hundgårdarna återstår att se.

20130725-170740.jpg

Visst är det lustigt

att lika bråttom som vovvarna har att komma ut i rasthagen, lika bråttom har de att komma tillbaka in i hundgården igen.

Io kan knappt bärga sig. Så bråttom har han.

Io kan knappt bärga sig. Så bråttom har han.

Högt hoppar han i sin iver.

Högt hoppar han i sin iver.

Upp och ner ivrigt påhejade av de runt omkring.

Upp och ner ivrigt påhejade av de runt omkring.

Magga är alltid extra bra på att elda upp buset.

Maggan är alltid extra bra på att elda upp buset.

Fällning

Har man en siberian husky så vet man att de fäller. Här pratar vi fällning, allt hår ska av, och det är mycket päls som ska ramla av. Det tar sin tid, trots att du borstar ur all gammal päls så tar det tid. Den gamla pälsen är grå och solkig, den lossnar i stora sjok. Efter att du borstat kan man fråga sig vem som är hårigast, du eller hunden. Har du en hund inomhus ska vi bara inte prata om det. Direkt efter att du dammsugit är golvet snart igen fyllt av flygande hundhår. Går du förbi en fällande hund blir byxbenet omedelbart draperat med hundhår.

Så till slut är äntligen alls päls borta. Kvar finns en tunn liten hund. Främst unghundar ser rent utav bedrövliga. Det är nästan så att du skäms, de ser så tunna ut. Du försöker ge dem mer mat och vitaminer för att få upp hullet och för att pälsen ska komma ut snabbare. Nästan alltid resulterar det att fodergivan blir för stor och hunden lös i magen istället. B-vitamin, nja så mycket fortare kommer inte pälsen tillbaka. Det är bara som det är, det måste få ta sin tid. När pälsen är borta är det inte så mycket kvar av hunden.

Så en dag ser hunden fortfarande tunn ut men lystern och glansen på kroppen finns åter där. Den nya pälsen börjar äntligen växa ut. Hunden ser helt plötsligt större ut när pälsen börjar komma tillbaka. Till slut så är all päls tillbaka. Hunden ser helt plötsligt elegant och stark ut samtidigt som den ser smidig ut.

Precis innan pälsen släpper kan hunden se stor ut. Jag fick ofta höra om Cémbra då, ”ja, henne går det då ingen nöd på.” Sedan när all päls var borta så fick man höra, ”men så tunn hon är”.  Sannolikt var det inte så stor skillnad på hennes vikt vid de olika tillfällena.

Trots allt hår vid fällning finns det en oerhört fördel med siberian husky. Emellan fällningar tappar hunden nästan inte ett hårstrå. Jag vet att det finns de som fäller för det mesta. Jag har aldrig upplevt det med mina. Nu är de väldigt mycket ute, kanske det kan påverka. Även när jag bodde i lägenhet så upplevde jag bara att de fällde max ett par gånger om året.

Alla valparna har fällt något rent utav förskräckligt den här sommaren. Till med deras fina rävliknande svans är borta. Kvar finns bara en fånig smal liten pinne. BIrgit börjar precis få tillbaka pälsen. Det innebär också att hon får tillbaka sin mörka bruna färg. Under fällningen har hon varit mer orange.

Alla valparna har fällt något rent utav förskräckligt den här sommaren. Till med deras fina rävliknande svans är borta. Kvar finns bara en fånig smal liten pinne. Birgit börjar precis få tillbaka pälsen. Det innebär också att hon får tillbaka sin mörka bruna färg. Under fällningen har hon varit mer orange.

Nea är den som har kvar mest av sin valppäls. I ansiktet och på bene har hon kvar sin mörka bruna färg. Den gamla pälsen som till stor del sitter kvar på runt huvudet och på kroppen är blekt och solkigt. Tro mig jag har borstat henne, men det tar tid innan allt kommer vara borta.

Nea är den som har kvar mest av sin valppäls. I ansiktet och på benen har hon kvar sin mörka bruna färg. Den gamla pälsen som till stor del sitter kvar runt huvudet och på kroppen är blek och solkigt. Tro mig jag har borstat henne, men det tar tid innan allt kommer att släppa och ramla av.