Väntan på valpar

Det här är mina egen anteckningar för att jag inte ska glömma. Det kompletteras med, nästan uteslutande, ganska dåliga mobilbilder. Jag vill veta om något gick fel, fanns tecken? Jag vill också kunna gå tillbaka vid eventuellt framtida valpkullar. Det är så lätt att glömma, när började man se, hur uppförde de sig.

10 juni efter maten syns det att Brittas mage är rund.

14 juni

14 juni

Magen syns även mellan matningarna bara några dagar senare.

19 juni

19 juni

19 juni

19 juni

Helgen efter tycker jag att magen är mindre. Tar jag fel, eller har hon aborterat eller kastat foster? Efter maten blir hon fortfarande rund om magen. Kanske oroar jag mig i onödan.

20 juni

Britta har blivit betydligt lugnare, det är tydligt. När jag kommer hem från jobbet ligger hon i kojan, det brukar aldrig hända. Melos är desto piggare, kanske beror det på att han och Britta inte leker lika mycket längre. Det är bara en vecka sedan det var full fart på dem båda. I hagen tar Britta det också mycket lugnare. Hon strosar runt för att sedan lägger sig ner och ta det lugnt. Ibland äter hon gräs.

20 juni.

20 juni.

22 juni, magen ser större ut efter maten. Jag undrar om de långa håren på magen också förvillar och gör att den ser större ut.

22 juni, magen ser större ut efter maten. Jag undrar om de långa håren på magen också förvillar och gör att den ser större ut.

23 juni

Melos är väldigt mån om Britta. Hon kör lite med honom ibland, men han finner sig snällt.

23 juni Melos är väldigt mån om Britta. Hon kör med honom emellanåt, men han finner sig snällt.

Dagen före midsommarafton, det är exakt två veckor kvar tills första dagen valparna beräknas komma. Nu är det ett spann om sex dagar, från den 7 juli till den 12 juli. Möjligheten finns förstås också att de kommer någon dag tidigare eller någon dag senare. Det mest troliga är nog ändå att de kommer ganska mitt i perioden. Britta är pigg och glad på morgonen då det är lite svalare ute. Dagen blir riktigt varm. Britta är betydligt mer flåsig än vad hon brukar vara. På kvällen ligger hon till exempel och flåsar, det brukar hon aldrig annars göra. Jag har i några dagar lagt händerna på magen i förhoppningen om att kunna känna valparna sparka, ännu har jag inte känt en spark.

23 juni

23 juni

25 juni midsommardagen

Det fruktansvärt varmt. Britta lyckas fånga en jättestor sork som hon gräver ner. Hur jag än letar kan jag inte hitta den. Jag undrar om hon tänkt spara den till ett senare tillfälle. Hon gräver senare upp den från där hon gömt den. Jag lyckas då med att konfiskera den.

27 juni

Jag tycker jag känner en spark i magen men förmodligen är det bara inbillning. Jag kan inte känna något mer. Inte heller nästa dag känner jag något. Britta är ganska otymplig även om hon inte är jättestor. Hon är också helt klart berörd av sin viktökning. Det är verkligen inte den vanlig farten i henne.

27 juni

27 juni, Britta är inte speciellt villig att posera. Hon tycker att jag kan förse henne med något ätbart istället.

27 juni.

27 juni.

28 juni

Något svalar ute och Britta är betydligt piggare. Jag försöker känna sparkar men kan inte känna något som definitivt är en spark.

blogg201606281

30 juni

Jag är ganska säker på att jag känner valpar som rör sig i magen. Jag tycker också jag ser att det rör sig i magen. Jag är däremot inte alldeles säker, men ganska.

1-3 juli

Nu går det att känna en enstaka spark men de är inte speciellt livliga. Under den kommande helgen tycker jag att magen växer mycket. Lotta (Brittas uppfödare) som kommer förbi den här helgen tycker att Britta är väldigt stor.

3 juli

3 juli

3 juli. Melos är lika pigg och glad som vanligt. Han är väldigt mån om Britta. Det är helt klart Britta som bestämmer i hundgården.

3 juli. Melos är lika pigg och glad som vanligt. Han är väldigt mån om Britta. Det är helt klart Britta som bestämmer i hundgården.

4 juli

Britta verkar lite piggare och gladare igen. Kanske för att värmen inte är så tryckande. Hon är hungrig men orkar inte längre full portion (5 dl per mål), det blir att dela upp det på flera mål istället.

4 juli

4 juli

4 juli. Britta gillar verkligen inte att bli fotad nu. Helst vill hon borra in huvudet i min famn och bara gosa.

4 juli. Britta gillar verkligen inte att bli fotad nu. Helst vill hon borra in huvudet i min famn och bara gosa. Jag tror hon tycker det är jobbigt att vara så mycket större än vad hon brukar..

Idag monterar jag också upp valplådan så att den ska vara på plats när det är dags.

Montering av valplåda.

Montering av valplåda.

5 juli

Britta är märkbart trött. Hon lyckas få i sig alla sina tre mål, men kvällens tuggpinne gräver hon ner. Hon får nu också lite extra kalk, 3 tabletter kafomavit (kalktabletter). Britta får nu gå själv i hundgården.

6 juli

Britta är kanske lite piggare. Hon får många små mål som hon äter upp allihopa. På kvällen börjar juvren fyllas med mjölk. 3 kalktabletter även idag.

Britta och Melos är sällan långt ifrån varandra. Melos tycker naturligtvis det är orättvist med alla extra mål som Britta får. Även här är han, för att vara oerhört matfixerad, mycket hänsynsfull mot Britta. När Britta visar tydliga tecken på att valpningen är i antågande kommer jag sära på henne och Melos.

Britta och Melos är sällan långt ifrån varandra. Melos tycker naturligtvis det är orättvist med alla extra mål som Britta får. Även här är han, för att vara oerhört matfixerad, mycket hänsynsfull mot Britta. När Britta visar tydliga tecken på att valpningen är i antågande kommer jag sära på henne och Melos.

Det är ganska svårt att ta bilder på Britta. Så fort hon ser mig rusar hon fram till mig och vill bli ompysslad.

Det är ganska svårt att ta bilder på Britta. Så fort hon ser mig rusar hon fram till mig och vill bli ompysslad.

7 juli

63 dygn från första parning.

Britta är ungefär som dagen innan. Äter bra och är under omständigheterna pigg och glad. 4 kafomavit.

8 juli

64 dygn från första parning (63 dygn från andra). Pigg och glad, äter bra. 5 kafomavit.

8 juli

8 juli

8 juli

8 juli

8 juli

8 juli

På kvällen tycker jag det ser ut som att Britta har frossa. ”Innehundarna” åker ut och Britta får komma in.Termometern visar inte på att hon borde ha frossa. Britta är inte alldeles förtjust i att vara inne. Jag går ut och sitter med henne istället. Det finns inga tecken på att valpningen borde vara i faggorna. Jag går in och lägger mig. Jag ställer klockan på alarm inom någon timme. Efter att ha tittat till henne med jämna mellanrum är det bara att inse, det är inte dags inatt. Melos och Berit får komma in igen till deras stora lycka.

9 juli

Morgonen är fruktansvärt varm och tryckande. Britta äter lite sämre än tidigare. Jag tar hennes temperatur, nästan på decimalen samma som igår morse. Britta vill gärna ligga i en koja men det verkar bli för varmt så hon går ut och lägger sig i skuggan till slut. På eftermiddagen brakar åskan loss. Om det är den eller valpar som får Britta att bli orolig är svårt att säga. Hon brukar inte reagera på åska vad jag vet. Regnet öser ner och Britta ligger lugnt i sin koja. Hon har krafsat/bäddat lite men inte på ett orolig sätt. På kvällen åker temperaturen äntligen ner under 37 grader. Britta vill inte heller äta middag. De godisarna hon får efter att jag tagit hennes temperatur slukar hon i ett nafs.

Britta i hagen precis innan åskan bryter ut.

9 juli Britta i hagen precis innan åskan bryter ut.

10 juli

Jag har tittat till Britta flera gånger under natten, allt är lugnt. Temperaturen ligger på 37,3 på morgonen vid 9:00. Hon slukar glupsk de godisar hon får efteråt. Britta petar i frukosten och äter enbart någon kula. Hon håller väldigt mycket uppsikt på mig. Hon har hela tiden koll på vad jag befinner mig. Vid 11:05 tar jag temperaturen igen, 37,4. Inte tillräckligt hög för att det ska vara valpning. Britta har legat och sovit i kojan innan. Jag tänker att hon är så lugn ännu att valparna kommer sannolikt tidigast till eftermiddagen. Hon vill nu bara ha en av de godisarna hon erbjuds. Jag går inte för att tvätta av termometern. Då ser jag hur Britta svagt kröker rygg genom fönstret. Vänta nu, är det en värk? Det kommer också nästan samtidigt något ur henne. Jag tänker att det måste var vattnet som går. Jag hinner se att det är något större innan jag rusar ut. Jag ser på väg ut hur en valp ramlar ner på marken. Den kommer först och nästan samtidigt efterbörden. Den ligger fortfarande kvar i sina hinnor när jag är ute hos Britta. Valpen föds 11:08, tre minuter efter att jag har tagit Brittas temperatur.

blogg20160710_a

Inte riktigt som tänkt. Valplådan står färdig inomhus. Den lilla valpen föds ute i hundgården, trots strikt uppsikt på Britta. Det känns inte alls bra att den ligger där bland halmstrån och sand. Hur kunde jag missa, var fanns tecken på att det var så nära förestående?

Var var tecknen på att valparna var på gång. Jag var beredd på att det skulle vara svårt att se men inte att det skulle vara så här svårt. Den där temperaturen är då verkligen inget att gå på. Britta har varit under strikt uppsikt de senaste dygnen. Hur kunde jag då ändå missat att valpningen var så nära. I gengäld så hade Britta väldigt lätt för sig vilket är oerhört skönt. Hon blev inte heller stressad över att jag tog in henne och valpen. Utan fanns sig snabbt i att vara inne med den lilla. Mer om själva valpningen i senare inlägg.

Inne i valplådan. Valpen mår alldeles utmärkt och början i princip omedelbart att äta så fort hon och Britta kommit in i valplådan.

Inne i valplådan. Valpen mår alldeles utmärkt och börjar i princip omedelbart att äta så fort hon och Britta kommit in i valplådan. Britta finner sig också väldigt väl tillrätta i valplådan. Det är svårt när de bor ute. Tar du inte dem för tidigt är det lätt att de blir oroliga. Jag brukar ta in dem när jag ser tydliga tecken på att valpningen är i antågande. De brukar bli oroliga, hässja och bädda. Ibland hinner vattnet gå innan du får in dem. När valpningen väl är igång brukar de vara så fokuserade på den och de vill också gärna ha mig vid sin sida. Då verkar de sällan stressa upp sig över att ha kommit in i huset. När en valp väl har kommit så blir valplådan snabbt deras trygga plats som de ogärna lämnar. Det är i princip omöjligt att få dem att lämna den.