Det här med snö i Stockholm

Samma visa varje år. Den här gången håller jag inte på att komma hem från jobbet ens. Visst är det många som kör med sommardäck men det som gör att det tar stopp är lastbilar och bussar som fastnar i motlut och vid busstationer. Snöröjningen är helt klart urusel. Min gissning är att det är på grund av upphandlingarna. Kommunerna vill komma undan så billigt som möjligt. Det gör att det inte finns kapacitet för att hantera de kraftiga snöfall som i princip drabbar oss varje år. I de fallet uppmanas vi att ställa bilen. Om jag nu måste till jobbet är det faktiskt bara att ta bilen. För det har hänt all för många gånger att bussarna ställs in helt och inte börjar gå förrän tidigast nästa dag. Någon ersättning från SL går inte att få eftersom de hänvisar till force majeure.

Naturligtvis är det så att Stockholm har en enorm trafik i jämförelse med andra städer i Sverige. Det spelar förstås roll. Min reflektion är att borde det då inte vara bättre snöröjning än på andra ställen. Jag undrar, är det så att man förhandlar fram billigaste entreprenör och sedan hoppas på att det ska bli en snöfattig vinter? Det skylls på att det står bilar i vägen så att det inte går att röja. Hur hade det sett ut om man hade man varit ute och kört non-stop från att det började snöa, hade det då blivit lika många tunga fordon som körde fast. Nu blev folk sittande 14 timmar i bilkö. Kriscentrum upprättades där folk som inte kunde ta sig hem kunde få mat och logi. Det känns helt absurt att det är på grund av snö. Visst 39 cm är mycket på en och samma natt, men ändå.

Snön drabbades oss i onsdags förra veckan. För mig blir det en rysare. Alla busstrafik till Norrtälje från Stockholm är inställd. Det finns inga alternativ färdmedel från SLs sida. Jag gör en chansning och räknar med att i värsta fall få gå två mil för att komma från jobbet. (Total resväg är 7 mil). Jag vågar inte stanna på jobbet då de redan dagen innan tagit 3 timmar att ta sig hem. Så jag får gå tidigare. Någon information går inte att få från SL trots att jag går in på deras informationscenter. Jag tar mig ut till Danderyds Sjukhus för att ta en buss som stannar 1,5 mil hemifrån. Den bussen ska gå med oregelbundna avgångar. När jag kommer dit står min vanliga buss där. Chauffören vet heller ingenting om hur bussarna kommer att gå. Det är inga problem att ta sig hem. Trots det så går det inga fler bussar resten av dagen. I backen upp från Danderyds Sjukhus måste vi bokstavligen köra slalom mellan bussar och lastbilar som kört fast.

Lastbilar och bussar har bara stanna i en inte särskilt brant backe.

Lastbilar och bussar har bara stanna i en inte särskilt brant backe vid Danderyds sjukhus. .Det är här E18!

Nu är jag förstås helt okunnig i detta men jag kan ändå inte låta bli att reflektera över detta dilemma som uppstår varje år. Jag klarar mig ofta bra. Jag tycker otroligt synd om äldre människor och rörelsehindrade. För dem måste det vara omöjligt att komma utanför dörren. Jag hade svårt att gå till jobbet från bussen igår eftersom det fortfarande inte var snöröjt på flera gator och trottoarer. Det är då 5 dagar sedan snön föll, dessutom har snön minskat enormt. Det beror inte på snöröjning utan enbart på grund av att det blivit plusgrader och regn.

Danderydsgatan 15:30 måndagen den 14 november.

Danderydsgatan 15:30 måndagen den 14 november. Här har snön ändå minskat enormt bara sedan morgonen eftersom det har börjat tina ordentligt.

2 reaktion på “Det här med snö i Stockholm

 1. NastiSamoyed

  Det låter ju helt galet! Jag vet att vi skrattar här i Sundsvall för att det är ”kaos i Stockholm pga snön”, men det verkar ju bli kaos på riktigt! Och visst, 39 cm på ett dygn är rätt mycket, men då det finns andra städer som klarar sig bra, så varför inte vår huvudstad?
  Tragiskt att kommunerna försöker komma undan så billigt som möjligt. För börjar man snöröja när man ser att det snöar massor, så kommer man ju undan en hel del kaos! Och visst är det jobbigt med mycket snö på trottoarer, men prioritera vägar först, och sen går det att ta trottoarerna! Men om inte all trafik står still, så går det ju faktiskt snabbt att skotta och forsla bort snön!

  Håller tummarna att ni slipper mer kaos i vinter, men givetvis en vit säsong! :)

  1. Snowstreams Inläggsförfattare

   Tack! Helt klart är det knas med snöröjningen här. Förhoppningsvis får de här katastrofala dagarna dem att inse att de måste förändra hur de lagt upp det nu.

Kommentarer inaktiverade.